Békéscsaba

2015 01/30

A Vakrepülés egyik helyszíne Follina, az olasz kisváros, a másik pedig Békéscsaba. Jól ismerem, hiszen Pál, a férjem csabai és mint igazi lokálpatrióta, gondoskodott róla, hogy felesége és lánya otthonosan mozogjon az egyébként a lakhelyünktől igen messze fekvő, izgalmas városban.
Nem sokkal azt követően, hogy Pál elolvasta a kéziratot, Békéscsabán jártunk. Nagy meglepetésemre körbevitt egy útvonalon. Azon, amelyiken a regényben Réka jár. Amit a nappalinkban írtam meg, csukott szemem mögött magam elé képzelve az utcákat…

„Korán érkezett a tél. Néhol még megsárgult falevelek díszítették a kopasz fákat, mintha elfelejtettek volna lehullani. Az esti órákban a Körös partja sötétségbe borult, a lámpák itt–ott kiégtek, minden elcsendesült. Messze a belváros zajától, kihalt utakon bolyongott Réka.
Elment a strand mellett, családi házas, rendezett utakon sétált. Fázott kissé, összébb húzta magán a kabátot. Nincs mese, elő kell venni a téli cuccokat, gondolta.
Bő fél óra elteltével megint meglátta a katolikus nagytemplom két tornyát. Nem is olyan nagy ez a város! Nézte a tornyokat, és elhatározta, le sem veszi róluk a szemét, csak azt kerüli ki, amit muszáj, és a lehető legkisebb kerülőkkel közelíti meg a Szent István teret.

Ment, szinte erőltetett menetben, de csak nem tudott gondolkodni. Várta, hogy lecsillapodik az agya. Addig nem megy haza, amíg ez meg nem történik.Hamarabb ért oda, mint gondolta. Elidőzött egy darabig a templom előtt. Egy hirtelen jött ötlettől fellelkesülve odament a hatalmas ajtóhoz, ám zárva találta. Nem csoda, elmúlt tíz óra, miért is lenne nyitva a templom ajtaja? Csak a filmekben van úgy.

Merre menjen? Réka körbefordult, aztán elindult a gimnázium felé. Eszébe jutott Szilvi akciója, és ezen jót mosolygott magában. A lökött barátnője! Képes belógni az egykori suliba! Egy hangszerboltot is hamarabb találnak, és az kevésbé kockázatos. Mindegy, mókának remek volt – így utólag –, arról nem is beszélve, hogy nagyon jólesett neki Szilvi igyekezete. Még ha az olyan szilvis volt is.

Réka a Csaba Center mellett hagyta az autóját. Nem messze a patikától. Ment még néhány métert, aztán visszafordult. Kezdett nagyon fázni, ami némiképp elterelte eredeti tervétől. Merthogy a gondolatait még mindig nem rendezte, viszont meleg zuhanyra vágyott. Beugorhatna a szüleihez is. Néhány utcára laknak innen, a szlovák tájház után. Hirtelen késztetést érzett, hogy benézzen hozzájuk, de túl későre járt ehhez. Inkább meghozta a döntést, és elindult az autójához. Azért még ez is egy jó negyedórás séta. A Városháza előtt átgyalogolt a Fiume Hotel oldalára, majd a McDonald’s előtt úgy döntött, megérdemel egy forró csokit…”

részlet a Vakrepülésből – megjelenés: 2015.02.12.

Kép: Békéscsaba, Körös part, nyáron 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük