A fekete rózsa

  • Home
  • /A fekete rózsa

 

Azt mondják, fekete rózsa nem létezik. Színe csupán fények játéka, árnyalatok keltette látszat. Sommer Anna azonban nap mint nap ott látja a szőlőben, a sorok végébe ültetve. Vajon egyszer megtudja majd, milyen is a színe valójában?

Anna, vagy ahogy a családban hívják, Annus, Etyeken nő fel, ezen a szőlődombok övezte, magyarok, svábok, zsidók lakta településen. Alig tizennégy éves, amikor kitör a második világháború, és nemcsak bevonuló édesapja és két ikerbátyja sorsa miatt kell aggódnia, hanem a nála két évvel idősebb Andrisért is, akihez már nem csupán ártatlan, gyerekes vonzalom fűzi.
Andris felmenői – szíjgyártók és borászok – a török kiűzése után messzi bajor földről érkeztek Etyekre. A faluban azt beszélik, hogy Andris nagyapja, a szőlőhegyen remeteéletet élő Vénember, különleges bort tud készíteni. Olyan bort, amelyben nemcsak az van benne, aki készítette, de az is, aki issza. Talán még a jövendőt is meglátja, aki kortyol belőle. Egyszer Annus is megkóstolta. Lehet, hogy ezért tűnik fel előtte újra meg újra egy fekete márványlap, belevésett nevekkel, köztük azéval, akit mindenkinél jobban szeret?
A háború, az utána következő politikai változások, a kitelepítések a falu és Annus életét is fenekestül felforgatják. Az egyedül maradt lány felköltözik a szőlőhegyre, a Vénemberhez, abban reménykedve, hogy Andris visszatér. Ám szerelme helyett valaki más érkezik, és Annust minden korábbinál nagyobb próbatétel várja. Vajon lesz elég ereje és bátorsága legyőzni a kishitűséget, a reménytelenséget, sőt még a halált is? Megőrizni a szerelmet, megfejteni a fekete rózsa és a Vénember különleges borának a titkát?

Bauer Barbara legújabb, személyes élmények és érzések ihlette, mélyen átélt regénye egy sorsfordító, családokat szétszakító, fájdalmas történelmi korszak, egy sorozatos tragédiákat elszenvedő, de élni akaró falu és egy igaz szerelem hiteles, megrendítő története.

Média:

Gabó olvas interjú: megnyitás

Arnolfini kantin: megnyitás

Lázadó irodalom: megnyitás

Könyves magazin: megnyitás

Gabó olvas kritika: megnyitás

Hanczpetra.com: megnyitás

Könyvbemutató: megnyitás

TisztaLappalAVilágban: megnyitás

Könyvmoly: megnyitás

NőiVáltó: megnyitás

Heti TV Fülszövegelő: megnyitás

Könyvfikusz: megnyitás

Wandamaci: megnyitás

Könyvözön blog interjú: megnyitás

Könyvözön blog könyvajánló: megnyitás

Lapozz a 99-re podcast: megnyitás

Kossuth Rádió, Kalendárium: megnyitás

Mirage Magazin: megnyitás

Sárga konfetti blog: megnyitás

Könyvutca: megnyitás

Könyvmoly: megnyitás

Liget.ro: megnyitás

Álomgyár: megnyitás

Olvasólámpás: megnyitás

Bianka blog: megnyitás

Kulturpara: megnyitás

HazaÍrók: megnyitás